O nama

Osnovna škola u Lukavac Mjestu osnovana je Rješenjem NOO Lukavac pod brojem  VI-1151/8 od 11. 10 1961. godine i od tada djeluje kao puna osmorazredna škola.

Kao javna ustanova Osnovna škola „Lukavac Mjesto“ u Lukavcu osnovana je Rješenjem Republičkog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta broj: 262/94 od 22. 07. 1994. godine a upisana je u Registar osnovnih škola pod rednim brojem 39 na strani 39.

Rješenjem Kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta broj: 10/1-38-4317/01 od 20. 06. 2001. godine škola je upisana u Registar osnovnih škola TK za 2001. godinu pod rednim brojem 39 na strani 39.

Ovim Rješenjem su registrovane i tri područne četverorazredne škole:

  • PŠ „Hrvati“
  • PŠ „Huskići“
  • PŠ „Šikulje“

Sjedište škole je u Lukavac Mjestu u ulici Tuzlanskog odreda bb, telefon/fax 035/576-522

Školsko područje obuhvata:

Mjesna zajednica Lukavac Mjesto (ulice: Tuzlanskog odreda, Kuduzovići, Termoelektrana, Čaršijska, Rudnička, Mehe Tubića)

– Mjesna zajednica Hrvati (ulice Muje Hodžića, Dragiše Cvjetković, Donje Crveno Brdo)

– Mjesna zajednica Huskići

Mjesna zajednica Šikulje

Javna ustanova Osnovna škola “Lukavac Mjesto” Lukavac ima u svom sastavu Područne škole:

– u Hrvatima koja je udaljena od centralne škole 2 km i nastava se izvodi u prostorijama MZ Hrvati,

– u Huskićima koja je udaljena od centralne škole 3 km,

– u Šikuljama koja je udaljena od centralne škole 10 km i nastava se izvodi u Domu kulture.

Svi objekti sagrađeni su od čvrstog materijala, odgovaraju svojoj svrsi i u potpunosti zadovoljavaju potrebe nastavnog rada.

Škola obrazuje i odgaja psihički i fizički normalno razvijenu djecu devetogodišnjeg obrazovanja (odI do XI razreda), kao i djecu sa posebnim potrebama koja su integrisana u redovna odjeljenja, a za ove učenike nastavnici pripremaju prilagođene programe rada.

Vrste i oblici nastave koji se izvode su: redovna, izborna obavezna, dopunska i dodatna nastava i sekcije.

Školu pohađa 514 učenika. U Školi je zaposleno 52 zaposlenika.

Nastava u Centralnoj školi je organizovana u 8 odjeljenja razredne nastave i 12 odjeljenja predmetne nastave.

U Područnoj školi u Hrvatima nastava se izvodu u jednom kombinovanom odjeljenju od dva razreda, u PŠ u Huskićima  u dva kombinovana odjeljenja o dva razreda,  u PŠ Šikulje u jednom kombinovanom odjeljenju od tri razreda.

Naše školsko područje obuhvataju MZ Lukavac Mjesto, Hrvati, Huskići i Šikulje. U MZ Lukavac Mjesto sjedište je centralne devetorazredne škole a u ostale tri MZ su područne četverorazredne škole.

U našoj školi nema formiranih specijalnih odjeljenja, odjeljenja za obrazovanje odraslih, paralelnih odjeljenja i produženog boravka.

Komentariši